Wspaniały barszcz z kiszonej sałaty, wyborne knedle cebulowe, czyli "Zasmakuj w tradycji" w Wyżnicy FOTO

Kultura i rozrywka
Czcionka

{datsopic:14671 left}Od dwóch miesięcy w gminach wchodzących w skład powiatów kraśnickiego, lubelskiego i biłgorajskiego kolejno odbywają się warsztaty kulinarne, których głównym celem jest pokazanie i wypromowanie przysmaków lokalnej kuchni. Wczoraj odbyły się one w miejscowości Wyżnica w gminie Dzierzkowice.

 

Projekt pt. ?Zasmakuj w tradycji? realizuje Lokalna Grupa Działania Ziemi Kraśnickiej we współpracy z podobnymi stowarzyszeniami z powiatów lubelskiego i biłgorajskiego. Podczas spotkań, które w ramach tego przedsięwzięcia się odbywają, ich uczestnicy wspólnie gotują, ale też chwalą się własnymi potrawami, których przepisy przekazywane są z pokolenia na pokolenie.

Wczoraj w świetlicy wiejskiej w Wyżnicy wspólnie przyrządzano gołąbki i zupę z piwa. Można się było się również przekonać, że tradycje kulinarne w gminie Dzierzkowice są bardzo bogate. Ich uczestnicy przygotowali ponad 50 różnego rodzaju potraw i napojów, których tradycja przyrządzania kultywowana jest w ich rodzinnych domach. Smakował je i oceniał znany dziennikarz, promotor i krytyk kulinarny Waldemar Sulisz.


Przeczytaj też:

Promujmy się przez lokalną kuchnię, czyli ?Zasmakuj w tradycji? FOTO


Relację z warsztatów, ale także szerzej informacje na temat ciekawych ludzi i miejsc w gminie Dzierzkowice przygotowywała lubelska TVP.{datsopic:14658 right}

 

To jakie pyszności przyrządzane są w domach mieszkańców gminy Dzierzkowice, jak wyglądały wczorajsze warsztaty można zobaczyć klikając tutaj lub na jedno ze zdjęć dołączonych do tekstu.

 

O tym jakie potrawy z gminy Dzierzkowice najbardziej smakowały Waldemarowi Suliszowi przeczytać będzie można natomiast w przyszłym tygodniu w kolejnym wydaniu Głosu Kraśnickiego i Gońca Gazety Powiatowej.